به گزارش روابط عمومی خانه اندیشمندان علوم انسانی مراسم نکوداشت دکتر کیانوش هاشمیان به ابتکار گروه روانشناسی و علوم تربیتی خانه اندیشمندان علوم انسانی روز سهشنبه ۵ آذر ۹۸ در سالن فردوسی مجموعه خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار گردید.
در آغاز این نشست دکتر حسن عماری مدیر گروه روانشناسی و علوم تربیتی خانه اندیشمندان علوم انسانی ضمن خیر مقدم به میهمانان، برخی برنامههای پیشین این گروه برای برگزاری نکوداشت استادان و بزرگان روانشناسی ایران را به اطلاع حاضران در این مراسم رساند.
دکتر محمد حاتمی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اولین سخنران این مراسم بود. وی از دکتر هاشمیان به عنوان استاد خود در دوره کارشناسی نام برد که همواره از منش و اخلاق نیکوی ایشان درسهای آموزندهای را فرا گرفته است و همچنان نیز در حال فراگیری در محضر این استاد وارسته است. حاتمی در ادامه افزود: دکتر هاشمیان همواره لبخندی بر لب داشتند و در سلام کردن پیشقدم بودند. ما باید چنین معلمانی داشته باشیم.
مشاهیر در کتابها و قابها میمانند و محبوبان در قلبها ماندگار میشوند!
سخنران بعدی مراسم دکتر غلامعلی افروز از روانشناسان شناخته شده کشور و استاد دانشگاه؛ وی از شخصیتهای محبوب چونان درختی یاد کرد که در تمام شاخههای خود رشد میکنند، در خانواده بهترین همسر، برای فرزندان بهترین پدر و برای شاگردان بهترین استاد هستند.
وی افزود: خیلیها در جهان مشهور میشوند اما اندکی از مشاهیر جهان به درجه مقبولیت میرسند. و از کسانی که به مقام مقبولیت دست پیدا میکنند فوقالعاده نادرند کسانی که به درجه محبوبیت میرسند. مشاهیر در کتابها و قابها میمانند اما محبوبان عالم در قلبها ماندگار میشوند. ماندگاری دکتر هاشمیان در قلبها است. محبوبیت یک مقام عرشی است و محبوبان کسانی هستند که عموماً بدون توقع و منت همه توان خود را مصروف دیگران میکنند. آنها با تمام وجود و ایثارگرانه خدمت میکنند که این نشانه شخصیت رشدیافته محبوبان است. شخصیت محبوبان آمیزه ای است از علم، اخلاق، معنویت، دلآرامی، زلالی وجود، مهربانی و منطق. من تمام این ویژگیها را در جناب دکتر هاشمیان به عینه مشاهده کردهام.
دکتر افروز از خانه اندیشمندان علوم انسانی تقدیر کرد و گفت: تشکر بنده به این خاطر است که این مجموعه بستری را میآفریند تا ما به چنین انسانهایی ادای دین کنیم و این سفرهای میشود برای گشایش زبان تقدیر و تشکر. کار شما عزیزان بسیار ارزنده است.
ایشان در بخش دیگری از سخنرانی خود به اهمیت علوم روانشناختی در دنیای کنونی و بهویژه در میان علوم انسانی پرداخت و افزود: انتظار میرود که در قلمرو علم روانشناسی شاهد حضور و تلاش عالمان وارسته، فرهیختگان صبور و آگاه باشیم. کسانی که عرشی بیندیشند و فرشی عمل کنند؛ هر خدمتی که ارائه میدهند در تراز عرش بسنجند. این ماندگاری است، این تغییر انسان است، ساختن انسان است، ساختن ماشین نیست، جراحی ساده نیست، این خدمات عرشی است و به همین خاطر دکتر هاشمیان در مسیر پیشرفت روانشناسی کشور تلاش زیبایی داشتهاند.
استادی که آموزههایش را زندگی کرده!
دیگر سخنران این مراسم خانم دکتر افسانه بوستان عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن و از شاگردان دکتر هاشمیان بود. وی در ابتدای سخنان خود از دکتر هاشمیان بهعنوان شخصیتی علمی و تاثیرگذار نام برد که نام ایشان با علم روانشناسی در ایران عجین شده است. این استاد دانشگاه از صلح درونی و احترام به خود بهعنوان مهمترین ویژگیهای شخصیتی دکتر هاشمیان نام برد و کلاسهای درس ایشان را بهمثابه زمین حاصلخیزی معرفی نمود که همه در آن مجال رشد و نمو پیدا میکردند. کلاسی که در آن جبر نبود، تحقیر جایی نداشت و احترام حاکم بود. کلاس درس ایشان مکانی بود که دانش توأم با هنر و خلاقیت در آن سلطنت میکرد.
دکتر بوستان به ویژگیهای خاص شخصیتی دکتر هاشمیان اشاره کرد و افزود: ما دانشجوی استادی بودیم که آموزههایش را زندگی کرده است. وی افزود: دکتر کیانوش هاشمیان نگاه مهربان را با لبخند، دورنگی را با خلوص، مسئولیت را با وجدان، بیادبی را با سکوت، خشم را با صبوری، پشتکار را با تشویق، کینه را با گذشت، تقصیر را با بخشش، افسرده را با امید، منتظر را با نوید پاسخ داده است.
روانشناسی که در بستر فرهنگ میاندیشد و درمان میکند!
سخنران بعدی این نشست دکتر بهروز ییرشک روانشناس برجسته و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران که سابقه بسیار طولانی در آشنایی و دوستی با دکتر هاشمیان داشته است. وی دکتر هاشمیان را شخصیتی دانست که خوب درس خواند و خوب هم درس داد. بیرشک افزود: کیانوش همراهی خاصی با دانشجویان داشت و صرف داشتن مقاله یا نمره ملاک ایشان برای توجه به دانشجویانش نبود بلکه همپای دانشجویان حضور داشت و این بسیار با ارزش و نادر است. وقتی دانشجو این احساس را داشته باشد که استادش تا این اندازه به او اهمیت میدهد بنابراین به درس و دانش دل میدهد.
وی به اهمیت جنبههای فرهنگی در علم روانشناسی اشاره کرد و گفت: بهعنوان درمانگر اگر شما یک جراح باشید شاید مسأله فرهنگ چندان مهم نباشد اما در کار درمان و روانشناسی مسأله آشنایی با جنبههای فرهنگی یکی از شاخصهای بسیار مهمی است که میتواند موفقیت فرد را در پی داشته باشد.
دکتر بیرشک در بخش دیگری از سخنان خود به حس وطن دوستی دکتر کیانوش هاشمیان اشاره کرد و همین علاقه به فرهنگ و ایرانی بودن را عاملی معرفی کرد که باعث بازگشت ایشان به وطن و پنجاه سال خدمت در دانشگاههای کشور گردید. وی احترام دانشجویان برای دکتر هاشمیان را نتیجه نوع رابطه و دوستی ایشان با دانشجویانش معرفی کرد که در زمانه کنونی خود یک استثنا است. بیرشک، داشتن چنین موهبتی را مرهون ویژگی شخصیتی دکتر هاشمیان دانست که ناشی از منش اخلاقی ایشان است.
این استاد روانشناسی در بخش پایانی صحبتهای خود به علاقه دکتر هاشمیان به ادبیات و موسیقی پرداخت و گفت: موسیقی و ادبیات بخشی از شخصیت ایشان است و حتی اگر شما آثار ایشان را مطالعه کنید ردپای شعر و ادبیات را میتوانید به راحتی در کتابهای ایشان مشاهده نمایید.
دکتر باقر ثنایی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و از روانشناسان بنام سخنران بعدی این مراسم بود. وی به زمینه آشنایی خود با دکتر هاشمیان اشاره کرد و سابقه آن را به همکاری با ایشان در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مربوط دانست. وی از دکتر هاشمیان به عنوان شخصیتی نام برد که نظام روانشناسی و مشاوره کشور مرهون ایشان است. شیرازه اصلی این سازمان در دورانی ریخته شد که دکتر هاشمیان عضو آن بود.
پس از اجرای گروه موسیقی «سیب سرخ» به سرپرستی دکتر رضا فرهمند (موسیقی درمانگر) و نیز تنبور نوازی «گروه سیمرغ» به سرپرستی استاد افشین قرشی؛ در پایان از سوی برگزار کنندگان این مراسم و دیگر میهمانان هدایایی به رسم یادبود و به نشانه قدردانی و پاسداشت خدمات ارزنده دکتر کیانوش هاشمیان به این استاد وارسته کشور تقدیم گردید.